Therapie 1

Cold Plasma

Cold Plasma is effectief in het tegengaan van oxidatieve stress en veroudering op cellulair niveau. Het versterkt het immuunsysteem en verhoogt de algehele vitaliteit, waarbij veel gebruikers verbeteringen ervaren in pijnvermindering en huidconditie.

wat is plasma?

Materie komt in de natuur voor in verschillende toestanden. De meest bekende zijn vast, vloeibaar en gas – denk aan ijs, water en waterdamp. Maar er is nog een vierde, minder bekende toestand: plasma.

Om te begrijpen wat plasma is, kunnen we het best kijken naar wat er gebeurt als we steeds meer energie toevoegen aan materie. Neem bijvoorbeeld water: als we ijs verwarmen, smelt het tot vloeibaar water. Voegen we nog meer energie toe, dan verdampt het water tot gas. En wanneer we nóg meer energie toevoegen, gebeurt er iets bijzonders: de gasmoleculen vallen uiteen in geladen deeltjes (ionen). Dit is plasma.

Plasma in de natuur

Noorderlicht

Plasma komt met name voor in sterren en in de ruimte. Maar we kunnen plasma ook als noorderlicht waarnemen als geladen deeltjes onze atmosfeer binnendringen.

Deze deeltjes worden voortdurend door de zon uitgestraald. Als deze in onze atmosfeer komen stuiten ze op zuurstof- en stikstofmoleculen, waarbij lichtdeeltjes vrijkomen. Er ontstaan verschillende kleuren, afhankelijk van de energiestatus.

Bliksem

Een andere plasmavorm die in de natuur voorkomt is bliksem. Bliksem is een plasmastraal bestaand uit wit en blauwachtig wit. Dit is echter geen cold plasma, want de temperatuur kan oplopen tot 25.000 graden.

Wat is cold plasma?

Een specifieke vorm hiervan is Cold Atmospheric Plasma (CAP), ook wel bekend als koud plasma. Dit is een bijzondere vorm omdat het bij kamertemperatuur en normale luchtdruk kan bestaan. CAP is een energierijk gas dat bestaat uit verschillende geladen deeltjes, waaronder zuurstof- en stikstofionen. Wat het extra interessant maakt, is dat het deze energierijke eigenschappen combineert met een temperatuur die vergelijkbaar is met onze omgeving.

Plasma in Cell Recovery Systems

Het plasma in CellRecoverySystems® ontstaat door een hoog voltage elektrisch veld. De aan de lucht toegevoegde energie laat moleculen desintegreren, uit elkaar vallen, waardoor een mengsel van energierijke geladen deeltjes ontstaat.

De extra energie is voldoende om de moleculen te laten desintegreren maar veroorzaakt geen temperatuurstijging. Er ontstaat een opeenvolging van bio- chemische reacties waarbij een plasmacocktail ontstaat. Dit bestaat uit licht, warmte, ultraviolette straling, elektromagnetische velden, vrije elektronen, ionen en energierijke moleculen.

Werking van cold plasma

Vrije radicalen worden vaak in verband gebracht met oxidatieve schade in het lichaam, maar er zijn veel soorten vrije radicalen die verschillende functies hebben. Zo worden ze bijvoorbeeld door ons immuunsysteem gemaakt als onderdeel van de afweer tegen ziekteverwekkers, maar sommige zijn ook onmisbaar als boodschappermoleculen.

De CAP vrije radicalen helpen ons immuunsysteem door het verzwakken van ziekteverwekkers, (multiresistente) bacteriën en virussen, en hebben een posi- tief effect op de celdeling van gezonde cellen, doorbloeding, celstofwisseling en wondgenezing.

CAP bevat enorm veel negatief geladen ionen, welke in verbinding worden gebracht met meer energie, verbeterde slaap en een positievere stemming. Cold plasma wordt onder meer in de dermatologie, tandheelkunde en de oncologie gebruikt.

Onderzoeken

Cold plasma inactivation of chronic wound bacteria (2016)

N. Mohd Nasir, B.K. Lee, S.S. Yap, K.L. Thong, S.L. Yap

Cold plasma selectivity and the possibility of a paradigm shift in cancer therapy (2011)

M Keidar, R Walk, A Shashurin, P Srinivasan, A Sandler, S Dasgupta, R Ravi, R Guerrero-Preston & B Trink

Cold Plasma Cancer Therapy (2019)

Keidar, M., Yan, D., Sherman, J.

Cold Plasma in Medicine and Healthcare: The New Frontier in Low Temperature Plasma Applications (2020)

Laroussi, M.

White paper on plasma for medicine and hygiene: Future in plasma health sciences (2018)

Bekeschus, S., Favia, P., Robert, E., von Woedtke, T.,

Bioelectric signaling as a unique regulator of development and regeneration (2021)

Harris, M.